lördag 19 april 2008

Verkställighet av domar i umgänge o vårdnadsärenden:

Verkställigheten gäller UMGÄNGE, BOENDE och VÅRDNAD.

Ingen 12åring får hämtas MOT SIN VILJA till umgänge.
Ingen 12åring får heller hämtas MOT SIN VILJA FRÅN UMGÄNGE!
En umgängesförälder kan,OM DET ÄR BARNETS VILJA, behålla barnet hos sig utan att verkställighet får ske.

Lagtexten är inklippt här från Notisum

21kap.Om verkställighet av domar,beslut eller avtal om vårdnad,boende eller umgänge 1§ Vid verkställighet skall barnets bästa komma i främsta rummet.

Verkställighet av vad allmän domstol har bestämt i dom eller beslut om VÅRDNAD,BOENDE,UMGÄNGE eller ÖVERLÄMNANDE av barn söks hos länsrätten Har domen eller beslutet inte vunnit laga kraft och är det inte särskilt medgivet att verkställighet ändå får ske,får länsrätten inte vidta åtgärder enligt 2-4 §§.

Verkställighet av avtal enligt 6 kap. 6 §, 14 a § andra stycket och 15 a § andra stycket söks hos länsrätten. Vad som i detta kap.föreskrivs om verkställighet av dom eller beslut som vunnit laga kraft gäller även ett sådant avtal.

Lag (1998:319). 5§ Har barnet fyllt tolv år,får VERKSTÄLLIGHET inte ske MOT DESS VILJA utom då länsrätten (LR) finner det nödvändigt av hänsyn till barnets bästa.

Detsamma gäller,om barnet ännu inte har fyllt tolv år men har nått en SÅDAN MOGNAD att dess vilja bör beaktas på motsvarande sätt. 6§ LR kan VÄGRA verkställighet,

LR får i andra fall vägra om det finns en risk som inte är ringa för att barnets kroppsliga eller själsliga hälsa skadas. Lag (1998:319).